Zrealizowane w ramach programu Comenius
Zrealizowane dotychczas zadania to:
Na wyjazd do Turcji: (JESIEŃ)
- projekt logo dla programu,
- ankieta i broszura dot. zdrowego żywienia,
- menu na jesienny dzień,
- prezentacja jesiennych zwyczajów poszczególnych krajów (dodatkowo prezentacja o święcie zismniaka)
- prezentacja swojej szkoły,
Na Litwę: (ZIMA)
- filmik opisujący nawyki żywieniowe w Polsce,
- menu na zimowy dzień,
- prezentacja systemu edukacji w Polsce,
- słownik pojęć związanych z żywieniem i żywnością,
- tredycyjne posiłki na okres zimowy w Polsce,
- tradycje związane z zimą,
- opracowanie ankiety dotyczącej żywienia;
Do Estonii: (WIOSNA)
- prezentacja ukazujące tradycyjne dania kuchni polskiej,
- filmik - menu na wiosenny dzień,
- prezentacja i filmik ukazujące tradycje związane z wiosną,
Na wizytę gości u nas w Owidzu (JESIEŃ)
- filmik ukazujący tradycje i święta związane z latem,
- filmik - menu na letni dzień,
- prezentacja ukazująca zmianę menu w stołówce szkolnej na zdrowe,
- rozbudowany słownik żywieniowy,
Do Rumunii (WIOSNA)
- prezentacja- wpływ projektu na nauczanie przedmiotów dotyczących żywienia,
- wyniki ankety dotyczącej zdrowego żywienia,
- prezentacje ukazującae wpływ projektu Comenius na nawyki żywieniowe uczniów
- gotowy słownik żywieniowy,
Aby zobaczyć rezultaty tych realizacji skorzystaj z spisu treści w prawym górnym rogu strony, wybierając nazwę kraju lub po prostu wyświetl wszystko.
Zadania zaplanowane do realizacji na pierwszy wyjazd do Turcji to:
- projekt logo dla programu,
- ankieta i broszura dot. zdrowego żywienia,
- menu na jesienny dzień,
- prezentacja jesiennych zwyczajów poszczególnych krajów (dodatkowo prezentacja o święcie ziemniaka)
- prezentacja swojej szkoły
Dzięki pracy naszych uczniów, udało się zrealizować powyższe działania, a efekty można obejrzeć poniżej:
LOGO DLA PROGRAMU
Oficjalnym logo programu wybrano ilustrację znajdującą się po lewej stronie. Celem naszego przojektu jest zmiana nawyków żywieniowych młodzieży naszej szkoły, dlatego jabłko jest symbolem, który naszym zdaniem i zdaniem pozostałych państw partnerskich najlepiej odzwierciedla nasze intencje.
Opracowanie ankiety w czasie wizyty w Istambule powierzono szkole z Litwy. Grupy z pozostałych Państw miały w swoich szkołach przeprowadzić wspomnianą ankietę wśród uczniów i opracować jej wyniki. Zebrano także graficzne propozycje broszury o zdrowym żywieniu opracowane przez wszystkie państwa. Rozpowszechnianie jej w przyszłości wśród uczniów będzie miało promować zdrowe nawyki żywieniowe.
PREZENTACJA - ŚWIĘTO ZIEMNIAKA:
MENU NA JESIENNY DZIEŃ (PREZENTACJA):
PREZENTACJA SZKOŁY:
Zadania zaplanowane do realizacji do wyjazdu na Litwę to:
- filmik opisujący nawyki żywieniowe w Polsce,
- menu na zimowy dzień,
- prezentacja systemu edukacji w Polsce,
- słownik pojęć związanych z żywieniem i żywnością,
- tredycyjne posiłki na okres zimowy w Polsce,
- tradycje związane z zimą,
- opracowanie ankiety dotyczącej żywienia;
Dzięki ciężkiej pracy naszych uczniów (co zaobserwować można na flmikach i prezentacjach poniżej), udało się zrealizować powyższe działania, a efekty zachwyciły wszystkie kraje członkowskie projektu:
Nawyki żywieniowe w Polsce, czyli co jedzą nasi uczniowei na śniadania, obiady i kolacje oraz na przerwach międzylekcyjnych.
Smaczne menu na zimowy dzień- "palce lizać", oceńcie sami:
Tradycje związane z okresem zimowym:
- prezentacja ukazujące tradycyjne dania kuchni polskiej,
- filmik - menu na wiosenny dzień,
- prezentacja i filmik ukazujące tradycje związane z wiosną.
Tradycje związane z wiosną- filmik
Tradycje związane z wiosną- prezentacja
Tradycyjne dania kuchni polskiej
Zadania zaplanowane do realizacji na przyjazd gości do Polski:
- filmik ukazujący tradycje i święta związane z latem,
- filmik - menu na letni dzień,
- prezentacja ukazująca zmianę menu w stołówce szkolnej na zdrowe,
- rozbudowany słownik żywieniowy,
Tydzień zdrowego menu w stołówce ZSP w Owidzu
Słownik pojęć kulinarnych
[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fdark%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=130320003359-c986001ec5b041fbacb1948bd8b8eee7 docname=dictionarypoland username=ryszardkaiser loadinginfotext=Dictionary%20Comenius showhtmllink=true tag=comenius width=420 height=297 unit=px]
- wyniki ankety dotyczącej zdrowego żywienia,
- prezentacja- wpływ projektu na nauczanie przedmiotów dotyczących żywienia,
- prezentacje ukazującae wpływ projektu Comenius na nawyki żywieniowe uczniów
- gotowy słownik żywieniowy,
PREZENTACJA - WPŁYW PROJEKTU NA NAUCZANIE PRZEDMIOTÓW DOTYCZĄCYCH ŻYWIENIA:
PREZENTACJA - WYNIKI ANKIETY DOTYCZĄCEJ ZDROWEGO ŻYWIENIA: