II Festiwal Kulinarny
Dnia 25 maja 2017 r. w naszej szkole odbył się II Festiwal Kulinarny zorganizowany przez nauczycieli przedmiotów żywieniowych: P. Elżbietę Piskorską, P. Aleksandrę Hoduń, P. Małgorzatę Makowską i P. Ewę Wojszko. W tym roku Festiwal Kulinarny został włączony w odbywający się w tego dnia naszej szkole Festyn Zdrowia.
W ramach festiwalu odbył się konkurs kulinarny skierowany do młodzieży gimnazjalnej pt. "Warzywne łakocie deserowe", którego celem było upowszechnienie wiedzy na temat zdrowego żywienia i roli warzyw w diecie, propagowanie zdrowego stylu życia, inspirowanie młodzieży do działań twórczych oraz rozwijanie umiejętności kulinarnych i pracy w zespole.
O tytuł "Młodego Szefa Kuchni" ubiegało się pięć drużyn z pięciu gimnazjum z powiatu starogardzkiego.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu deseru z wcześniej wskazanych produktów wśród, których musiał się znaleźć przynajmniej jeden produkt ekologiczny oraz odpowiedniemu uargumentowaniu wyboru produktów z których zrobiony został posiłek.
Jury oceniało nie tylko smakowitość podanych potraw, ale również, oryginalność pomysłu, estetykę podanych dań i walory żywieniowe.
W czasie obrad jury goście z gimnazjum zostali zaproszeni na spacer po szkole w czasie którego mogli wziąć udział w przygotowanych z okazji Festynu Zdrowia atrakcjach takich jak: pokaz serowarstwa, stoisko ekologiczne z poczęstunkiem, pokaz carvingu, eko-podchody, gry sportowe, filmy edukacyjne, oraz odwiedzić stanowisko Sanepidu.
Na zakończenie festiwalu ogłoszono zwycięzców i przyznano statuetki i tytuł "Młodego Szefa Kuchni", który powędrował do uczennic z Publicznego Gimnazjum nr 3.
Drugie miejsce:
Zespół Szkół Publicznych - Gimnazjum w Kaliskach,
Trzecie miejsce:
Zespół Szkół Publicznych w Zblewie
wręczono również dwa wyróżnienia dla Gimnazjum nr 4 w Starogardzie Gdańskim i Publicznego Gimnazjum w Bobowie.
Poza tym wśród wszystkich uczestników festiwalu zostały wylosowane atrakcyjne nagrody, dzięki czemu nikt nie wyszedł z naszego konkursu z pustymi rękoma.
Jesteśmy pod wrażeniem wiedzy i umiejętności kulinarnych wszystkich uczestników. Cieszymy się, że zawodnicy potraktowali konkurs bardzo poważnie i przygotowali się do niego. Mamy nadzieję, że wszyscy nasi goście dobrze się bawili i miło będą wspominać obecność w naszej szkole.
Nasze wydarzenie objęło patronatem medialnym "Radio Głos".
Sponsorami I Festiwalu Kulinarnego w Owidzu byli:
* Elektrociepłownia Starogard Sp. z o.o.
* Kręgielnia Kula Bowling
* Restauracja "Browar"
* Hotel REN
* Restauracja Biały Kruk
* PESTAR Sp. z o.o.
* Grodzisko Owidz
* Gospodarstwo Ekologiczne w Zblewie Pani Reginy i Mirosława Umerskich
* Rada Rodziców Technikum w Owidzu
Wszystkim sponsorom, gościom, jurorom i osobom zaangażowanym w organizację Festiwalu Kulinarnego serdecznie dziękujęmy.