I FESTIWAL KULINARNY
O TYTUŁ "MŁODSZEGO SZEFA KUCHNI"
Dnia 19 maja 2016 r. w naszej szkole odbył się I Festiwal Kulinarny zorganizowany przez nauczycieli przedmiotów żywieniowych: P. Elżbietę Piskorską, P. Aleksandrę Hoduń, P. Małgorzatę Makowską i P. Marzannę Serocką. W ramach festiwalu odbył się konkurs kulinarny skierowany do młodzieży gimnazjalnej pt. "Śniadanie - smaczne, zdrowe, kolorowe", którego celem było upowszechnienie wiedzy na temat zdrowego żywienia i roli śniadania w diecie, propagowanie zdrowego stylu życia, inspirowanie młodzieży do działań twórczych oraz rozwijanie umiejętności kulinarnych i pracy w zespole.
O tytuł "Młodego Szefa Kuchni" ubiegało się sześć drużyn z następujących szkół: Publicznego Gimnazjum nr 1 w Starogardzie Gdańskim, Publicznego Gimnazjum nr 3 w Starogardzie Gdańskim, Publicznego Gimnazjum nr 4, Zespołu Szkół Publicznych w Kaliskach, Publicznego Gimnazjum w Bobowie oraz Publicznego Gimnazjum w Zblewie.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu śniadania z wcześniej wskazanych produktów oraz odpowiedniemu uargumentowaniu wyboru produktów z których zrobiony został posiłek.
Jury oceniało nie tylko smakowitość podanych potraw, ale również, oryginalność pomysłu, estetykę podanych dań, prawidłowe podanie, walory żywieniowe i wypowiedź uczniów.
W czasie obrad jury, którym przewodniczym Szef Kuchni Restauracji "Browar" Pan Bartłomiej Kromer nasi goście mogli uczestniczyć w zabawach i grach kulinarnych prowadzonych przez uczniów z klasy II TŻ oraz wziąć udział w pokazie barmańskim prowadzonym przez członka zarządu Stowarzyszenia Barmanów Polskich Pana Ryszarda Matusiaka i spróbować wspaniałych bezalkoholowych koktajli.
Następnie nasi goście z gimnazjum zostali zaproszeni na spacer po szkole w czasie którego mogli uczestniczyć w krótkich lekcjach otwartych zorganizowanych przez naszych nauczycieli oraz szkolną bibliotekę.
Na zakończenie festiwalu ogłoszono zwycięzców i przyznano statuetki i tytuł "Młodego Szefa Kuchni", który powędrował do:
Euniki Sierant i Angeliki Michnackiej z Publicznego Gimnazjum w Kaliskach.
Drugie miejsce zajęły:
Aleksandra Biesik i Anna Ciecholińska z Publicznego Gimnazjum nr 4 w Starogardzie Gd.,
a trzecie miejsce zostało przyznane
Anastazji Mokwie i Monice Landowskiej z Publicznego Gimnazjum w Zblewie.
Pozostałym zespołom zostały przyznane równorzędne wyróżnienia, a wśród wszystkich uczestników festiwalu zostały wylosowane atrakcyjne nagrody.
Jesteśmy pod wrażeniem wiedzy i umiejętności kulinarnych wszystkich uczestników. Cieszymy się, że zawodnicy potraktowali konkurs bardzo poważnie i przygotowali się do niego. Mamy nadzieję, że wszyscy nasi goście dobrze się bawili i miło będą wspominać obecność w naszej szkole.
Nasze wydarzenie objęło patronatem medialnym "Radio Głos". Zapraszamy serdecznie do posłuchania i obejrzenia relacji z Festiwalu na: http://www.radioglos.pl/wiadomosci/regionalne/2237-i-festiwal-kulinarny-w-owidzu .
Sponsorami I Festiwalu Kulinarnego w Owidzu byli:
* Elektrociepłownia Starogard Sp. z o.o.
* Kręgielnia Kula Bowling
* Restauracja "Browar"
* Pizzeria Gang Leona
* Bachus HOTEL & SPA
* PESTAR Sp. z o.o.
* Grodzisko Owidz
* Rada Rodziców Technikum w Owidzu
Wszystkim sponsorom, gościom, jurorom i osobom zaangażowanym w organizację Festiwalu Kulinarnego serdecznie dziękujęmy.