UDZIAŁ W OBCHODACH DNIA SERCA
W sobotę 20 września na starogardzkim Rynku miały miejsce obchody Dnia Serca. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Kociewskie Centrum Zdrowia, Starostwo Powiatowe, Urząd Miasta Starogard Gdański, Ośrodek Sportu i Rekreacji, Zakłady Farmaceutyczne Polpharma oraz Pomorskie Centra Kardiologiczne.
Młodzież z Technikum im. gen. J. Hallera w Owidzu pod opieką nauczycieli p.Ewy Wojszko, p. Marzanny Serockiej i p. Elżbiety Piskorskiej, promowała zdrowe odżywianie częstując przygotowanymi przez siebie surówkami z owoców i warzyw. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem uczestników imprezy profilaktycznej.
Uczennice klasy II, II i IV Technikum Żywienia rozdawały również rumiane jabłuszka i soczyste gruszki oraz ulotki z zasadami zdrowego odżywiania i prowadzenia aktywnego stylu życia. Ma on ogromny wpływ na stan naszego układu krążenia. Uczennice informowały mieszkańców miasto o tym, że jeżeli chcą mieć zdrowe serce, oprócz wprowadzenia do codziennego planu dnia ćwiczeń, muszą również pamiętać o odpowiedniej diecie. Przedstawiamy kilka zasad, które świetnie wpłyną na kondycję naszego serca:
Nasze serce jest zmęczone nieprawidłową, bogatą w tłuszcze zwierzęce i węglowodany proste dietą (potrawy mączne, ciasta, słodycze). Pożywienie obfitujące w warzywa i owoce będzie dla serca prawdziwym wybawieniem.
Zasada 5 x dziennie, co 3 godziny odnosi się do posiłków zarówno osób chcących zrzucić nadwagę, jak i tych, które podjęły decyzję o zdrowym stylu życia.3 posiłki z 5 w ciągu dnia, to dania główne: śniadanie, obiad i kolacja. Dwa pozostałe to wartościowe, ale małe (nie przekraczające 200 kcal) przekąski. Jedzenie co trzy godziny pozwoli zapobiec spadkom poziomu cukru we krwi, a więc i konieczności sięgania po słodycze, czy kolejną kawę.
U podstaw jadłospisu powinny leżeć węglowodany złożone (ciemne pieczywo, ziarna zbóż, makarony z mąki z niepełnego przemiału, ciemny ryż, kasze). Zaraz po nich ważną rolę odgrywają warzywa i owoce. Następne w kolejce są zdrowe tłuszcze, czyli tłuste ryby (będące również źródłem niezbędnego białka, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT), orzechy, oleje i inne tłuszcze roślinne.
Owoce morza, białe mięso i wspomniane ryby powinniśmy jeść około 2-3 razy w tygodniu, a chude twarogi, mleko i jego przetwory powinny być obecne w naszym menu na co dzień. Jeśli do tego dodamy niegazowaną wodę mineralną, zieloną herbatę i zadbamy o odpowiedni poziom potasu, wapnia oraz magnezu na co dzień, możemy mówić o diecie „dla serca”.
Na stoiskach Kociewskiego Centrum Zdrowia, Polpharmy i Pomorskich Centrów Kardiologicznych osoby w wieku powyżej 45 roku życia mogły skorzystać z badania EK, zaś wszyscy chętni - z pomiaru ciśnienia czy oznaczenia wieku serca, pomiaru glukozy we krwi oraz oznaczanie BMI.
Starostwo Powiatowe propagowało „Zdrowe Płuca” poprzez rozwiązywanie profilaktycznej Krzyżówki z hasłem i nagrodami. Prezentowano również ciekawe testy i quizy na temat palenia. Związek Harcerzy Polskich zachęcał dzieci do jedzenia owoców i warzyw poprzez budowanie warzywno-owocowych ludzików. W Dzień Serca odbył się również marsz Nodric walking i rajd rowerowy. Tego dnia można było również nauczyć się zasad udzielania pierwszej pomocy, skorzystać z indywidualnych porad dietetyków, zasięgnąć informacji na temat profilaktyki raka piersi i raka szyjki macicy. Dla najmłodszych uczestników obchodów Dnia Serca Ognisko Pracy Pozaszkolnej wraz z Młodzieżową Rady Powiatu przygotowali dla dzieci zabawy z animatorami, malowanie twarzy i wiele ciekawych konkursów.