header1.jpg

Warsztaty edukacyjno-kulinarne
dla młodzieży Technikum Żywienia
47683776 2209564752698086 5484932872060010496 o

Dnia 26 listopada 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne dla młodzieży Technikum Żywienia zorganizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowany przez Pana Roberta Mikołajczyka.


Formuła spotkania opierała się na dwóch równoległych zajęciach obejmujących wykład i zajęcia praktyczne. Podczas zajęć praktycznych, w których udział wzięli uczniowie klasy III TŻ wykorzystano produkty wytwarzane w ramach rolnictwa ekologicznego. Dodatkowo przeprowadzono doświadczenie mające utwierdzić młodych kucharzy w przekonaniu, że produkty spożywcze ECO/BIO wykorzystywane do produkcji potraw gwarantują wysokie walory odżywcze i smakowe. Warsztaty poprowadził Pan Andrzej Ławniczak z Pomorskiej Akademii Kulinarnej z Gdańska.
W tym czasie uczniowie klas I, II i IV Technikum Żywienia brali udział w wykładzie prowadzonym przez Pana Krzysztofa Szulborskiego Prezesa Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Celem wykładu było pogłębianie wiedzy uczniów na temat produktów tradycyjnych, metod ich produkcji oraz zwiększenie wykorzystania produktów ekologicznych w procesie przygotowywania potraw. Pan Krzysztof Szulborski opowiadał również o swojej drodze do sukcesu. Podkreślał, jak ważna jest wiedza teoretyczna. Zachęcał do nauki i rozwijania swoich umiejętności kulinarnych. Przekazał uczniom cenne rady i wskazówki dotyczące pracy w gastronomii.


Koordynatorem spotkania była Pani Elżbieta Piskorska

47579548_2209564596031435_5493595619232579584_o.jpg47683776_2209564752698086_5484932872060010496_o.jpg47684190_2209565476031347_6465193336998199296_o.jpg47685308_2209564546031440_1328321951726305280_o.jpg48059195_2209565416031353_344307191450173440_o.jpg48211154_2209565379364690_2165201470427758592_n.jpg48362108_2209564472698114_7009206813971185664_n.jpg48362108_2209564472698114_7009206813971185664_n1.jpg

Joomla templates by a4joomla