Szkoła kształtuje umiejętności związane z organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Uczniowie uczą się zarządzać zakładami gastronomicznymi i nowocześnie wyposażać je. Potrafią sporządzać potrawy zgodnie z nowoczesnymi trendami, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia, HACCP, GHP i GMP oraz estetycznie i prawidłowo serwować je. Poznają też zasady obsługi gości. Zdobywają wiedzę i umiejętność niezbędne do aktywnego poruszania się na rynku i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Absolwent potrafi przygotować ofertę usług gastronomicznych, promocję i reklamę oraz organizować przyjęcia okolicznościowe, oraz inne usługi związane z szeroko pojętym rynkiem gastronomicznym. Technikum daje możliwość zdobycia zawodu, a jednocześnie przygotowuje do dalszego kształcenia jak również do przekwalifikowywania się zgodnie z oczekiwaniami rynku pracy.
Gdzie znajdziesz pracę po ukończeniu tej szkoły?
Wszystkie obiekty hotelarsko - gastronomiczne: hotele, pensjonaty, ośrodki wczasowe, promy pasażerskie, pływające hotele, restauracje, bary, kawiarnie w regionie, w Polsce i w Europie.