Drukuj

Udział w  XV Ogólnopolskim  Pokazie
Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2016”
w Poznaniu
5

Uczniowie klas III Technikum im. gen. Józefa Hallera w Owidzu w  zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w dniach 8 – 10 grudnia 2016r. wzięli udział w XV Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2016” zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Celem konkursu była prezentacja kultury i tradycji Świąt Bożego Narodzenia.
W pokazie udział wzięło 19 szkół z różnych regionów Polski.  Uczestnicy na swoich stoiskach zaprezentowali regionalne stoły oraz tradycyjne potrawy wigilijne.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy III TH: Marta Gdaniec i Aldona Michalak i klasy III TŻ: Natalia Janowska, Daria Gierszewska i Radosław Piec wraz z opiekunami: p. Alicją Barą i p. Dorotą Żurawską.        
Pierwszy dzień pokazu przebiegał pod znakiem budowy i dekoracji chaty. Przygotowaliśmy aranżację w stylu domów naszych babć. Na wigilijnym stole regionalnym znalazły się wykonane przez nas ozdoby, przedmioty i potrawy symbolizujące tradycje naszego regionu. Zmontowaliśmy powierzchnię wystawową przedstawiającą wnętrze chaty wiejskiej wraz z wyposażeniem, w czym nas wsparli pracownicy Ośrodka Pracy Pozaszkolnej, Muzeum Ziemi Kociewskiej, Starogardzkiego Centrum Kultury i rodowici mieszkańcy Kociewia.
Po południu uczestniczyliśmy w oficjalnym otwarciu pokazu, a następnie jury oceniało wkład pracy oraz wybierało najładniejsze stoisko i regionalny stół wigilijny. W ciągu trwania kolejnych dni „Gwiazdki 2016” wystawy zwiedzali uczniowie różnych szkół i zainteresowani mieszkańcy Poznania. Uwieńczeniem dnia była Wieczerza Wigilijna w ogrodzie zimowym przygotowana przez WSHiG.
W drugim dniu uczniowie z klasy III TŻ zmagali się z pracą w kuchni przygotowując konkursowe wigilijne potrawy kociewskie, oceniane później przez jury. Każda ze szkół dokonała prezentacji dań, w  trakcie której kucharze WSHiG wyłonili najlepszą regionalną potrawę wigilijną. Po dokonaniu oceny został otwarty, bufet gdzie wszyscy uczestnicy mogli skosztować każdej z potraw.
W ostatnim dniu pobytu na uczelni wzięliśmy udział w pokazie kulinarnym, zwiedzaniu Poznania, a późnym wieczorem wróciliśmy do Starogardu Gdańskiego. Za przystąpienie do konkursu  otrzymaliśmy upominki i certyfikaty, z czego bardzo się cieszymy.
Trzydniowy udział w uroczystości „Gwiazdka 2016” sprawił nam  wiele radości. Była to dla nas niezwykła i wyjątkowa przygoda, z pewnością powrócimy w to miejsce
w przyszłym roku.
Ponadto  dziękujemy wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do zrealizowania tego przedsięwzięcia.

                         
Uczestnicy

1.JPG2.JPG3.jpg4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG8.jpg9.jpg10.jpg11.JPG12.JPG13.JPG14.jpg15.jpg


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.