Drukuj

Nasze uczennice w konkursie
„Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016“

makro

Karina Bielińska i Natalia Witakowska  - uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych reprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim konkursie „Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016“ skierowanym do uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy do 21 roku życia.

Organizatorem była firma  MAKRO Cash and Carry Polska. Partnerem strategicznym wydarzenia był przewodnik Gault & Millau Polska. W jury zasiadali wiodący szefowie kuchni, będący jego laureatami: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk.


Pierwszy etap konkursu polegał na samodzielnym opracowaniu przepisu i wykonaniu dania konkursowego w formie ciepłej przystawki lub dania głównego z wykorzystaniem ryb słodkowodnych. Uczennice wykonały roladki z pstrąga na piance z buraczków i makaronie warzywnym.

Zd1

Zd2


W drugim etapie sześcioosobowe Jury wybrało najciekawsze, pod względem formy i treści przepisy i zaprosiło uczestników do udziału w kolejnym częci, która składała się z testu wiedzy gastronomicznej i indywidualnej rozmowy z Jury. Nasze uczestniczki na spotkaniu 12 września 2016 roku w Gdańsku miały okazję zaprezentować swoją wiedzę fachową oraz inspiracje i motywację do pracy nad potrawą konkursową. Rozmowy przeprowadzili członkowie jury w składzie: Justyna Adamczyk (Redaktor Naczelna polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau) orazWitold Iwański (Szef Kuchni Restauracji Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa). Konkurencja była  bardzo wysoka  dlatego tym razem nie udało sie przejść do kolejnego etapu, ale dziewczyny nie wyszły bez nagrody. 
Za udział w II etapie konkursu zostały zaproszone do Akademii Makro w Warszawie na pokaz i warsztaty z cyklu „Szef dla Młodych Talentów“, które poprowadzi „Szef Roku“ Zółtego Przewodnika Gault&Millau 2015 – Paweł Oszczyk. Takie wyroznienie na pewno zmotywuje uczestniczki do udziału w kolejnej edycji konkursu.

makro


Karinie i Natalii serdecznie gratulujemy i zachęcamy do ciągłego doskonalenia kulinarnego talentu, życząc wytrwałości w dążeniu do sukcesu!!!

Opiekun zespołu: Elżbieta Piskorska

Inspiracją do udziału w konkursie były warsztaty zorganizowane przez Makro i Pomorską Akademię Kulinarną, w których uczestniczyła 15 osobowa grupa uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Wydarzenie zostało opisane w czerwcowym wydaniu „Akademii Kulinarnej“ https://issuu.com/stowarzyszeniekucharzypolskich/docs/akademia_12_czerwiec_www__1_/1