Drukuj

Podpisanie umowy o współpracy Hotelu „REN”
z Technikum im. gen. Józefa Hallera w Owidzu

 2

Dnia 15 września 2016 roku została podpisana umowa o współpracy Hotelu „REN” z Technikum im. gen. Józefa Hallera w Owidzu. Współpraca między szkołą, a hotelem, który jest reprezentowany przez właściciela - Pana Romana Chajewskiego, obejmować będzie szereg działań takich jak organizacja wycieczek edukacyjnych, praktyk zawodowych oraz staży dla uczniów, uczestnictwo nauczycieli, a także najlepszych uczniów w szkoleniach organizowanych przez Hotel „REN” oraz inne starania służące poprawie kształcenia uczniów z uwzględnieniem potrzeb rynku pracy.

Ponadto w ramach współpracy Hotel „REN” ufunduje stypendia uczniom Technikum im. gen. Józefa Hallera w Owidzu w celu wyróżnienia młodzieży kształcącej się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa, za ich dotychczasowe osiągnięcia w nauce i wzorową postawę uczniowską. Stypendia te będą wsparciem dla uczniów zdobywających wiedzę i kształtujących umiejętności zawodowe na wyżej wymienionych kierunkach. Uczniowskie stypendia pierwszy raz zostaną przyznane w roku szkolnym 2016/2017 i w pierwszym semestrze obejmą uczniów klas trzecich, natomiast w drugim semestrze i kolejnych latach - uczniów klas drugich oraz trzecich.
Grant naukowy przyznawany będzie raz na semestr po weryfikacji wyników potencjalnych kandydatów i wynosić będzie 500 zł brutto. Kwota ta wypłacana będzie uczniom co miesiąc w ciągu jednego semestru. Aby spełnić warunki otrzymania stypendium uczeń musi otrzymać co najmniej ocenę bardzo dobrą z zachowania, średnią ocen 4,5 ze wszystkich przedmiotów, otrzymać pozytywną opinię wychowawcy oraz uzyskać odpowiednie średnie ocen z przedmiotów kluczowych dla danego zawodu.


Hotel „REN” to najprężniej działająca firma z branży hotelarsko-gastronomicznej w naszym regionie. Dbająca o profesjonalizm i dynamiczny rozwój usług firma z pewnością będzie doskonałym miejscem zdobywania wiedzy i nowych umiejętności dla uczniów kształcących się w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych oraz przyszłych techników hotelarstwa.

Hotel posiada nowocześnie urządzone jednostki mieszkalne, ponadto zaplecze SPA oraz pełne zaplecze konferencyjne, recepcję, lobby bar, co pozwoli przyszłym hotelarzom odbywającym staże czy praktyki na doskonalenie swych umiejętności zdobytych podczas nauki w szkole oraz wykorzystanie wiedzy w praktyce. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą odbywać praktyki w restauracji hotelowej świadczącej wiele usług dodatkowych, w tym również usługi cateringowe, a także pod fachowym okiem szefa kuchni doskonalić swoje umiejętności kulinarne.


Podczas wycieczek edukacyjnych do Browaru Kociewskiego młodzież będzie miała okazję poznać dokładny proces warzenia piwa i wypieku wyśmienitej pizzy w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem.


Poszerzenie współpracy między szkołą, a pracodawcą z pewnością wpłynie korzystnie na kreowanie pozytywnego wizerunku szkolnictwa zawodowego, a także pomoże w promocji kierunków z branży hotelarsko - gastronomicznej zgodnych z potrzebami współczesnego rynku pracy.

1.jpg2.jpg3.jpg20160915_102335.jpg20160915_103015.jpg


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.